Reglerna som måste följas

MMA är en väldigt brutal sport på många sätt, och kännetecknas vanligtvis av att vad som helst är tillåtet. Detta är förstås inte sant, men till skillnad från liknande kampsporter som boxning, thaiboxning och karate finns det inte så många regler att hålla koll på. Detta gör sporten lätt att komma igång med samt spännande att utöva och följa, men också riskfylld och ibland farlig för den som står i ringen. Den här artikeln listar de viktigaste reglerna att kunna för dig som vill börja med MMA eller intresserar dig för sporten.

Grundläggande regler

I Mixed Martial Arts får inga tillhyggen invändas. Med tillhyggen menas till exempel pinnar eller liknande. Det man slåss med är slag och sparkar. Man får inte heller klösas, nypas, bitas, petas i ögon, eller utföra sparkar eller slag mot skrev. Detta kan medföra utvisning. Matcherna måste avgöras inom en viss tid, och kan avslutas på något av följande sätt: en av de tävlande vinner, eller så medger domaren utvisning eller diskvalificering, no contest, eller tekniskt domarbeslut. Vid vinst kan något av följande ske. Submission innebär att en tävlande ger upp. Han eller hon kan visa detta för sin motståndare eller säga det. Knockout innebär att en tävlande slås eller ramlar till marken så att han eller hon inte klarar av att fortsätta, detta betecknas KO. Teknisk knockout betecknas TKO och innebär att en annan person än den tävlande avbryter matchen i hans eller hennes ställe. Det kan vara antingen tränaren, ringläkaren eller domaren som bedömer att matchen inte bör fortsätta. Domslut är ett annat sätt att avgöra matchen på. Det är tre domare i MMA som tillsammans kan avgöra matchen enhälligt, enligt majoritet eller oenigt. En match kan även avgöras på förhand om en tävlande ger upp innan matchen startat. Detta kan hända ibland när en person inser att han eller hon inte kan vinna en match och heller vill spara sina krafter till en annan motståndare.

Utrustning i MMA

De tävlande får inte ta med sig något in i ringen, på grund av regeln om tillhyggen. Däremot utrustas samtliga tävlande med suspensoarer, tandskenor och speciellt tillverkade handskar som ska hålla en viss standard. Detta är inte valfritt utan ska medtas av den tävlande. Om den tävlande inte kan uppvisa detta inför matchen eller tar av sig någon del av utrustningen under matchen får han eller hon helt enkelt inte fortsätta.