Historian bakom sporten

MMA, precis som namnet Mixed Martial Arts antyder, kan ses som en blandning av många olika stilar inom kampsport. Tanken är att det inom MMA ska vara tillåtet att göra lite vad som helst och att ta inspiration från olika kampsporter för att kunna utveckla en egen stil när man slåss. MMA är därför en lättillgänglig sport för vem som helst som håller på med kampsport, och det är därför många som kommer från olika bakgrunder inom kampsport och provar på MMA. Denna artikel syftar till att ge lite historia till MMA som sport och ge information om hur den kom till och har sett ut i olika epoker och delar av världen.

Tidig historia

En tidig form av Mixed Martial Arts har återfunnits i den Antika Grekland, där sporten kallades för pankration och var en del av de Olympiska spelen. Sporten hade väldigt få regler och påminde mycket om dagens forma av MMA där man kombinerade slag, sparkar och till viss del brottning. Att använda sig av vapen i matchen var inte tillåtet, men i stort sett allt annat var det, och kämpar gick inte helt sällan blodiga och haltande från matchen. När Grekland kristnades förbjöds den brutala sporten för att den ansågs vara barbarisk och inte lämpade sig i ett kristet och civiliserat land.

Comeback för MMA

På 1900-talet fick Mixed Martial Arts en comeback i Brasilien under namnet ”vale tudo”, vilket innebär att allt är tillåtet i sporten, förutom ett fåtal regler. Det är ur vale tudo som dagens MMA har växt fram. På 1990-talet kom MMA stort i USA genom de nya UFC – Ultimate Fighting Championship – som innebar en turnering för åtta medtävlande som möttes över landsgränserna i matcher i princip helt utan regler. I 90-talets MMA var det enda otillåtna att bitas eller petas i ögonen, i övrigt var det fritt fram.

Dagens Mixed Martial Arts

Idag har MMA blivit mer reglerat på grund av de många riskerna med sporten. Flera nya regler pekar mot förbjudna attacker som till exempel de mot skrev, bakhuvud eller ögon, som alla är otroligt känsliga delar på kroppen som lätt skadas. Reglerna beror lite på vilken tävling och vilket land det är, men idag måste nästan alla som deltar i matcher för Mixed Martial Arts ha viss säkerhetsutrustning. Utrustningen innefattar bland annat bettskenor för att skydda tänderna, handskar för bättre grepp och för att skydda fingrarna, samt suspensoar för att skydda skrevet. Många är missnöjda med de utökade reglerna som de tycker tar bort spänningen med sporten, men anledningen till att man tagit bort flera av de mer farliga momenten i Mixed Martial Arts är att det har varit flera olycksfall i samband med matcher som har fått svåra konsekvenser för den som råkat ut för dem. Precis som inom boxningen pågår nu en diskussion om huruvida man ska tillåta vissa typer av sparkar och slag mot andra känsliga delar av kroppen, till exempel struphuvud och tinning.